Yoga en natuurgeneeskunde (alternatieve geneeswijze), werkvorm massage- en chakratherapie in Arnhem centrum. Toepasbaar voor klachten van moe, lusteloos, pijn ... tot chronische klachten, psychosomatische klachten, angst, hyperventilatie, stress, e.d. Lees meer ...

 

 

  Samatva

  komt uit het Sanskriet 
  en betekent gelijkmoedigheid ..

  .. in balans zijn ..

  Gezond zijn is in balans zijn

 
 
 
 
 
 
 

PRAKTIJK VOOR CHAKRA- EN MASSAGETHERAPIE - YOGA  -
WIJMIE SCHUURKAMP - ARNHEM CENTRUM -
info@samatva.nl
06 40 998 990 -

Wat zijn energiecentra/chakra's, energiebanen/meridianen en energielichamen/aura

 

Om en door ons fysieke lichaam, het tastbare deel (zoals botten, spieren, bloed) stroomt energie zodat het lichaam kan leven. Deze energie heeft krachtpunten in energiebanen en energiecentra en zijn de verbindende factoren tussen lichaam, ziel en geest en tussen de diverse lichaamsweefsels en organen.

De energie van lichaam, ziel en geest samen vormt je aura, de energetische ruimte waarin je fysieke lichaam zich bevindt.

Hoe beter de energie voor en door het eigen lichaam stroomt, hoe beter lichaam en geest gezond kunnen blijven. Een goede verbinding tussen energie en eigen lichaam is nodig om met eigen ziel en geestkracht verbonden te zijn.

Disbalans op een of meerdere lagen kan leiden tot klachten.

 

Op de punten waar grote energiestromen elkaar kruisen bevinden zich de zeven hoofdchakra's. Deze hoofdchakra's liggen tussen de stuit en de kruin. Iedere chakra bezielt het omliggende deel van het stoffelijk lichaam en een blokkade in een chakra kan zich in dit omliggende gebied uiten. Neem bijvoorbeeld angst. Angst is een energie die vooral hoort bij het 1ste (stuit)chakra en kan zich uiten via buikpijn of constipatie. Persoonlijke expressie hoort bij het 5de (keel)chakra en blokkades kunnen zich uiten via problemen met de stem, keel of oren. De energiestromen staan niet op zichzelf, maar zijn met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar. Speelt angst (1ste chakra) een rol bij klachten, dan heeft dat invloed op de andere chakra's.

 

Vanaf onze geboorte ontwikkelen en groeien we in deze chakra's hetgeen zich toont in ons bewustzijn en het ons eigen maken van de diverse levensgebieden. Ons individuatieproces. Deze groei gaat van het 1ste chakra naar het 7de chakra en is telkens passend bij de levensfase. Deze fases overlappen elkaar en er zijn verschillen per individu.

 

7- SAHASRARA - kruinchakra - universele identiteit en zelfkennis

6- AJNA - voorhoofdchakra - archetypische identiteit en zelfbespiegeling

5- VISSUDHA - keelchakra - creatieve identiteit en zelfexpressie

4- ANAHATA - hartchakra - sociale identiteit en zelfacceptatie

3- MANIPURA - navelchakra - ego identiteit en zelfbepaling

2- SVADISTHANA - onderbuikchakra - emotionele identiteit en zelfvoldoening

1- MULADHARA - stuitchakra - fysieke identiteit en zelfbehoud

 

Er zijn dus telkens nieuwe groei-reizen door de chakra's voor ons individuatieproces, het proces dat ons brengt bij ons eigen unieke zelf. Zo is de eerste fase door chakra 1 als baby zijnde, voor vorming van en leren omgaan met het stoffelijk lichaam en is de volgende fase door chakra 1, op volwassen leeftijd, een fase waarin we bezig gaan met zorgen voor een woonplek, werk, voeding, e.d.

 

Blokkades in de energiestromen

Allerlei gebeurtenissen kunnen maken dat energie niet optimaal stroomt of dat je eigen (aura)begrenzing te zwak is. Bijv. gebeurtenissen in onze kindertijd die we, door ons kind-zijn, niet goed hebben kunnen plaatsen en verwerken. Maar ook onze schaduwkant, de kant die we van onszelf niet kunnen of niet willen zien, veroorzaakt verstoring in de energiestromen.

En natuurlijk speelt leefstijl een rol.
De blokkades kunnen zich uiten via gezondheidsklachten.

 

 

^^